trešdiena, 2012. gada 16. maijs

Tikšanās Centrālās Tehnoloģiskās bibliotēkas
Gētes institūta lasītavā

Šodien mēs viesojāmies Centrālajā Tehnoloģiskajā bibliotēkā  (Central Technological Library (CTK) http://www.ctk.uni-lj.si/english/), kas ir Ļubļanas Universitātes sadarbības partneris studiju materiālu nodrošināšanā. Ar tā darbu mūs iepazīstināja CTK direktors Miro Pusnik. CTK ir Slovēnijas valsts mēroga atbalsta centrs pētniecības attīstībai un uzņēmumiem. Bibliotēka dibināta 1949.gadā un nodrošināja savus pakalpojumus visai Dienvidslāvijai, svarīgi, ka pēc Slovēnijas neatkarības atgūšanas, bibliotēka saglabāja savas funkcijas.
Saruna ar mūsu gidi  Smilju Pejanovič

Bibliotēkā strādā 42 darbinieki, kas ir inženieri vai citas profesijas pārstāvji, kuri savas zināšanas bibliotēkzinātnē papildinājuši tālākizglītības kursos.
Bibliotēkas krājums veidots no izdevumiem tehniskajās un dabaszinātņu nozarēs, kopumā krājumā ir 120 000 eksemplāri un 600 periodisko izdevumu, 10% no krājuma pieejami brīvpieejā. Bibliotēkas krājumā atrodama arī apjomīga standartu kolekcija – 70 000 vienību. Lietotājiem pieejami 30 000 e-grāmatu un 15 000 e-žurnālu. Nodrošinot piekļuvi e-resursiem, bibliotēkām visā Slovēnijā nākas saskarties ar problēmu, ka PVN elektroniskajiem resursiem ir ievērojami augstāks kā tradicionālajiem. CTK integrēta arī Ļubļjanas Universitātes Ķīmijas fakultātes bibliotēka un Gētes institūta lasītava.
Grāmatu izkārtojums Gētes Institūta lasītavā

CTK ir Lubļanas universitātes Digitālās bibliotēkas izveidotājs, tās darbu nodrošina 5 darbinieki un tai ir 30 000 aktīvo lietotāju. Tā piedāvā pieeju vairāk kā 20 datu bāzēm un iepriekšējā gadā no Digitālās bibliotēkas tika lejupielādēti 1,4 miljoni pilnteksta dokumentu. Digitālā bibliotēka izmanto kompānijas Ex Libris piedāvāto e-resursu menedžmenta sistēmu Metalib. Digitālā bibliotēka piedāvā jaunas dimensijas kā efektīvāk piedāvāt labākus pakalpojumus un tos attīstīt.
CTK ir 10 000 aktīvo lietotāju un pagājušajā gadā izsniegums bija 200 000. Bibliotēka ievērojama ar savu darbalaiku, jo vienīgā visā Slovēnijā piedāvā darba laiku darbadienās no 8.00-24.00 un sestdienās no 9.00-17.00. No 20.00-24.00 bibliotēkā ir tikai apsardzes darbinieks un novērošanas kameras.
Brīvpieejas krājums

Periodisko izdevumu plaukti brīvpieejas krājumā
un darba stacija

Brīvpieejas krājums
Abonementā

Konsultanta darba vieta

Grāmatu izvietojums brīvpieejas krājumā

Ar e-resursu abonēšanu un konsorciju darbu mūs iepazīstināja šī darba organizētāja Tatjana Intihar. CTK vada 7 e-resursu abonēšanas konsorcijus – datubāzu SpringerLink, Willey, Jstor, Science direct, ACS, IEEE, IOP Science abonēšanai. Piemēram, datubāzes SpringeLink abonēšanai sadarbojas 50 institūcijas. Bibliotēka organizē datubāzi izvēli, izmēģinājuma pieeju un iegādi. Datubāzu abonēšana tiek finansēta no Nacionālās pētniecības aģentūras un pašu institūciju līdzekļiem. E-resursu abonēšanu un konsorciju vadīšanu veic 2 darbinieki. 
Bibliotēkas SSBA nodaļā strādā 4 darbinieki, un gadā tiek izpildīti 10 000 pieprasījumi, no kuriem 85% tiek piegādāti elektroniskā formā. Bibliotēka sadarbojas ar 300 piegādātājiem 39 pasaules vietās, piemēram,  Brazīlija, Ķīna, Japāna un Āfrika.
Aktīva kataloģizācija bibliotēkā notika pirms vairākiem gadiem un šobrīd visa kartīšu katalogos fiksētā informācija ir pieejama elektroniskajā katalogā. Kartīšu katalogiem, kas vēl joprojām tiek glabāti bibliotēkā, ir tikai sentimentāla vērtība. Pašlaik tiek risināts jautājums par kataloģizācijas izmaksu samazināšanu. Gadā CTK tērē 139 000 eiro par 3638 jaunu kataloga ierakstu izveidi, viena ieraksta izmaksas ir 38 eiro. Šobrīd tiek nodarbināti 3 kataloģizācijas speciālisti.
Darba katalogi bibliotēkas darba telpās













Pēc stāstījuma mēs devāmies ekskursijā pa bibliotēkas telpām. Apskatījām printēto materiālu glabātuvi. Pēc tam vēlreiz tikāmies sarunā, kur apspriedām arī citus bibliotēkas darba aspektus. Bibliotēkas darbinieki aktīvi veic arī lietotāju apmācības gan uz vietas universitātes fakultātēs, gan arī bibliotēkā par dažādu bibliotēkas resursu izmantošanu. Tā kā bibliotēkas darbinieki ir dažādu zinātņu nozaru speciālisti, tad ir apmācību veikšana ir vieglāka un efektīvāka. Lielu uzmanību bibliotēkas darbinieki pievērš arī tālākizglītībai apmeklējot dažādus kursus un konferences.
Izdevumi krātuvē sakārtoti pēc numuriem, kas ir līdzīgi šifriem

Periodiskie izdevumi ievākoti pa gadiem

Metāla durvis ar norādēm aizsedz plauktus ar
sakārtotiem izdevumiem

Krātuvē

Krātuvē

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru