pirmdiena, 2012. gada 14. maijs

Pie Ļubļanas Universitātes galvenās ēkas






















Pirmā iepazīšanās ar bibliotēkas darbu notika Ļubļanas Universitātes galvenajā ēkā, kur atrodas Universitātes administrācija. Vispirms devāmies nelielā ekskursijā pa ēku un tad Universitātes bibliotēkas darba koordinatore Mojca Kotar mūs iepazīstināja ar Slovēnijas bibliotēku sistēmu. Slovēnijā ir 1 nacionālā bibliotēka, 58 publiskās bibliotēkas, 72 akadēmiskās bibliotēkas (59 valsts finansētas, 13 privāti finansētas), 153 speciālās bibliotēkas (muzeju, pētniecības institūtu, uzņēmumu). Nacionālā bibliotēku informācijas sistēma ir COBISS, ko izstrādājuši slovēņu speciālisti un to izmanto visās bijušās Dienvidslāvijas valstīs.

Senāta zālē
Ļubļanas Universitāte dibināta 1919. gadā, iesākumā bibliotēkas tika dibinātas atsevišķās Universitātes struktūrvienības, četrdesmito gadu sākumā tika uzcelta Ļubļanas Universitātes bibliotēkas galvenā ēka, jo studenti protestēja, ka nav galvenās bibliotēkas.1945. gadā Ļubļanas Universitātes bibliotēka kļuva arī par Slovēnijas nacionālo bibliotēku. Šobrīd Ļubļanas Universitātē ir decentralizēta bibliotēku sistēma, kurā ir 39 fakultāšu, departamentu un akadēmiju  bibliotēkas un divas universitāšu bibliotēkas – Centrālā Tehnoloģiskā un Ļubļanas Nacionālā un Universitātes bibliotēka.  Dažām Ļubļanas Universitātes struktūrvienībām ir vairākas bibliotēkas, kurās kopā nodarbināti 182 darbinieki. Bibliotēkas darbības sistēmu  koordinē prorektors, Bibliotēku padome un tās astoņas darba grupas, bibliotēkas pakalpojumu  nodaļa rektorātā un bibliotēku vadītāji.
E-resursu abonēšanai izveidoti 7 konsorciji, kuri apvieno universitātes, kas ieinteresētas konkrētu nozaru datu bāžu abonēšanā. Par datubāzes iegādi atbild viena bibliotēka, taču pieeja datubāzei tiek nodrošināta visiem konkrētā konsorcija locekļiem.

Lielās kāpnes Ļubļanas Nacionālajā un Universitātes Bibliotēkā
Tālāk devāmies uz Ļubļanas Nacionālo un Universitātes bibliotēku, kur Mojca Dolgan Petrič no Projektu nodaļas sniedza vispārīgu informāciju par Slovēniju un  Ļubļanas Nacionālo un Universitātesbibliotēku. Tā pārsvarā pilda nacionālās bibliotēkas funkcijas, taču 70% apmeklētāju ir tieši studenti,. Bibliotēkas apmeklējums gadā ir 320 000, bet izsniegums - 240 000 vienību. Krājumā ir 2,6 miljonu vienību un bibliotēkas gada budžets ir 8 miljoni eiro. Bibliotēkas darbalaiks ir no 8.00-20.00, bet laikā, kad notiek eksāmeni, darbalaiks tiek pagarināts līdz 22.00.
Populārs bibliotēkā ir SSBA pakalpojums, gadā tiek izdarīti 11 000 pieprasījumi, no kuriem 80% gadījumu Ļubļanas Nacionālā un Universitātes bibliotēka piegādā informācijas resursus citām bibliotēkām.
Bibliotēkā ir divas izstāžu zāles, kurā tiek rīkotas lielas izstādes, apmēram 6-10 gadā, kas parasti ir veltītas nozīmīgiem notikumiem. Šobrīd vienā no zālēm apskatāma izstāde par pasaules tautu pasakām, kas tulkotas slovēņu valodā. 
Izstāžu zālē


Bibliotēkas gaitenī izvietotas izstāžu vitrīnas, kurās tiek izvietotas izstādes, kuru sagatavošana neaizņem daudz laika, piemēram, tās tiek rīkotas par godu kādas ievērojamas personas aiziešanai aizsaulē.
Izstāžu vitrīna bibliotēkas gaitenī

Alenka Kavčič-Čolič no Bibliotēkas pētniecības centra pastāstīja par bibliotēkas pētniecisko darbību. Bibliotēkā ir 17 darbinieki, kas nodarbojas ar pētniecību, 3 tiek algoti pēc nepieciešamības līdzdarboties projektos un 12 bibliotekāri piedalās pētniecībā. Bibliotēka pašlaik piedalās 10 starptautiskos un 3 nacionālos projektos, piemēram, Europeana, OpenAcess, Enumerate un EoD.
Tam sekoja ekskursija pa bibliotēkas ēku, kurā apskatījām mūzikas, retumu, kartogrāfijas un attēlizdevumu nodaļas, kā arī lasītāju apkalpošanas un uzziņu sniegšanas zonu, periodikas lasītavu un galveno lasītavu ar 170 vietām, kuru rezervēšana notiek elektroniski.
Vairumā gaiteņu ir izvietoti kartīšu katalogi

Mūzikas kolekcija

Retumu nodaļā

Galvenā lasītava ar 170 sēdvietām
un online režīma reģistrāciju


 Periodikas lasītava
Attēlizdevumu un kartogrāfijas  nodaļā 

Attēlizdevumu un kartogrāfijas nodaļā
 tiek demonstrēta attēlizdevumu saglabāšana

Šādās kartona mapēs tiek glabāti kartogrāfiskie materiāli

Abonements

















































Pēc ekskursijas Srečko Bončina mums pastāstīja par bibliotēkas lietotāju konsultēšanu elektroniskā veidā, kam ir izveidota vienota sistēma Slovēnijas bibliotēkās,  gadā tiek saņemti apmēram 500 jautājumi. Slovēnijā tiek izmantota e-resursu menedžmenta sistēma, kurā lietotāji var meklēt informāciju visās bibliotēkas veidotajās un abonētajās datubāzēs, kā arī bibliotēkas katalogā. Tiek izmantota EBSCO piedāvātā sistēma Discovery Service. Šis meklētājs pieejams jebkuram lietotājam, taču pilnie teksti pieejami tikai reģistrētiem lietotājiem. Pēc tam mums tika demonstrētas elektronisko grāmatu izmantošanas iespējas, kas bibliotēkā ieviestas pirms diviem mēnešiem. Bibliotēkā tiek abonēta EBSCO e-grāmatu datubāze un piedāvātas iespējas lejuplādēt grāmatas. 
Pēcpusdienā kopā ar Irena Sešek mēs devāmies uz repozitāriju, kur atrodas maz pieprasītu grāmatu glabātuve un Krājuma attīstības nodaļas, kā arī Grāmatu restaurācijas nodaļa. Pasūtītie informācijas resursi tiek vesti uz galveno ēku 1-2 reizes dienā, jo repozitārijā nav lietotāju apkalpošanas punkta. Mēs tikām iepazīstinātas ar Kataloģizācijas nodaļas darbu, kurā ir 9 darbinieki, kas nodarbojas ar jaunieguvumu kataloģizāciju. 90 gadu sākumā tika realizēti vairāki retrospektīvas konversijas projekti, kur tika rekataloģizēta tradicionālajā katalogā pieejama krājuma daļa. Interesanti, ka viņi joprojām papildina kartīšu katalogu, jo neuzticas elektroniskajai sistēmai, tāpat viņiem ir aptuveni 100 000 vienību, kas nav iekļautas ne elektroniskajā, ne kartīšu katalogā.

Galvenā grāmatu glabātuve
Divreiz gadā jaunajiem speciālistiem tiek rīkotas teorētiskās un praktiskās apmācības, lai viņi varētu nodrošināt grāmatu apstrādes tehnoloģisko procesu no grāmatas iepirkšanas līdz tās nokļūšanai bibliotēkas plauktā. Irena mums parādīja arī Grāmatu restaurācijas nodaļu, kurā notiek grāmatu labošana un ievietošana kastītēs. Kastītes veidotas no dubulta bezskābes kartona, kas apvilkts ar audeklu, un tās izgatavošana aizņem aptuveni 4h. Šajās kastītēs tiek ievietotas īpaši vērtīgās retās grāmatas. Tiek veidotas arī bezskābes kartona kārbas un mapes grāmatām un manuskriptiem. Šajā nodaļā strādā 3 darbinieki.
Kartona vāku demonstrējums 

Kartona vāku demonstrējums

Grāmatu restaurācijas nodaļā

Mapes manuskriptu saglabāšanai

Tiek demonstrētas ierīces, kas nepieciešamas materiālu restaurācijai

Šādās kārbās tiek glabātas īpaši vērtīgas grāmatas

Bezskābes kartona kārbas materiālu glabāšanai

Bezskābes kartona kārbas

Attēlizdevumu kolekcijas materiāli Grāmatu restaurācijas nodaļā

Manuskriptu saglabāšana

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru