otrdiena, 2012. gada 15. maijs




Tikšanās Sociālo zinātņu bibliotēkā
Šodien mēs viesojāmies Ļubļanas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkā. Ar tās darbu mūs iepazīstināja bibliotēkas vadītāja Mirjam Kotar, kas ir arī Ļubļanas Universitātes Bibliotēku padomes vadītāja. Vispirms mēs devāmies ekskursijā pa bibliotēku.
Bibliotēkā strādā 12 bibliotekāri un studenti, kas veic grāmatu izvietošanu plauktos un to sakārtošanu alfabētiskā secībā. Katram bibliotekāram ir savi konkrēti darba pienākumi. Komplektēšanas un kataloģizācijas speciālisti strādā bibliotēkā uz vietas. Kuratora funkcijas veic gan komplektētāji, gan pārēji bibliotēkas darbinieki.
Uzlīmes uz grāmatu aizmugurējā vāka
Bibliotēkas krājumā ir 204 000 eksemplāru, brīvpieejas krājumā atrodas trešā daļa, pārējais tiek glabāts krātuvē. Lai to izmantotu, lietotāji var veikt elektronisku pieprasījumu vai aizpildīt pieprasījuma veidlapu. Brīvpieejā krājums izvietots pēc UDK klasifikācijas sistēmas, bet krātuvē - pēc šifriem. Katram eksemplāram uz aizmugurējā vāka ir uzlīme, kurā norādīts UDK numurs, autors, nosaukuma sākums, krātuves šifrs, barkods, kas satur inventāra numuru, kā arī norāde par grāmatas izmantošanas termiņu. Ar sarkanu apzīmētas grāmatas, kas paredzētas izmantošanai uz vietas, ar dzeltenu  - uz 7 dienām, bet ar zaļu – izsniegšanai uz vienu mēnesi. Lasītavas grāmatas izņēmuma gadījumos tiek izsniegtas lietotājiem līdz dienas beigām.  Pašlaik bibliotēka abonē 400 periodiskos izdevumus  un saņem arī to elektroniskās versijas, taču turpmāk tiek plānots atteikties no drukātajām versijām.
Sociālo zinātņu fakultātē kopumā ir 400 studiju kursi, to informacionālais nodrošinājums bibliotēkā  ir 100%. Akadēmiskajam personālam  ir jāiesniedz kursu apraksts, bibliotekāri komplektē nepieciešamo literatūru. Kursa aprakstā minētā literatūra tiek sasaistīta ar  bibliotēkas katalogu. Komplektējot literatūru kursam, kurā ir līdz 50 studentiem, tiek nodrošināti 2 viena nosaukuma eksemplāri, bet vienam nosaukumam bibliotēkā vidēji ir 3,8 eksemplāri. Pasniedzējiem nepieciešamās grāmatas pētniecībai tiek finansētas no viņiem piešķirtajiem līdzekļiem, to pieejamība tiek nodrošināta visiem lietotājiem, bet pasniedzēji šo eksemplāru var izņemt uz vienu gadu. Bibliotēkas darbinieki papildina Ļubļjanas Universitātes Digitālo bibliotēku ar fakultātes mācībspēku publikāciju bibliogrāfiskajiem aprakstiem, pats publikāciju repozitārijs vēl ir sagatavošanā.
Bibliotēkai ir 6000 lietotāji, 75% no  lietotājiem ir studenti. Lai kļūtu par bibliotēkas lietotāju, ir jāmaksā reģistrēšanās maksa, ko studenti maksā reģistrējoties studijām. Lietotājiem, kas nav studenti, reģistrēšanās maksa ir lielāka.

Mācībām paredzētās kabīnes bibliotēkā
Bibliotēkā ir izveidotas 8 speciāli mācībām paredzētas kabīnes, ko lietotāji var rezervēt darbam, un telpa apmācībām. Lasītavas sadalītas klusajā zonā un grupu darba zonā. Bibliotēkā ir 175 darba vietas. Šeit ir pieejamas divas pašapkalpošanās iekārtas, taču pēc nesen apmeklētās IFLA's konferences bibliotēkas vadītāja uzskata, ka tas nav labs lietotāju apkalpošanas serviss, jo lietotāji dod priekšroku tiešai saskarsmei ar bibliotekāru. Bibliotēkas darba laiks darba dienās ir 8.00-20.00 un sestdienās  8.00-14.00, bet svētdienās tā ir slēgta. Eksāmenu laikā bibliotēkas darba laiks tiek pagarināts.
Bibliotēka piedāvā e-resursus, kuru abonēšanu veic Slovēnijas Informācijas Zinātnes Institūts, bibliotēku konsorciji, Ļubļjanas Nacionālā un Universitātes bibliotēka, kā arī Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēka.
Bibliotekāri savu profesionālo izaugsmi nodrošina paši, apmeklējot dažādas starptautiskas konferences, daloties pieredzē ar kolēģiem. Slovēnijā bibliotekāriem nav paredzētas tālākizglītības programmas, tāpēc bibliotekāri meklē dažādas izglītošanās iespējas, kas nav tieši saistītas ar bibliotekāro darbu, taču nepieciešamas attīstībai.
Bibliotēkas vadītāja sniedza plašu ieskatu  lietotāju apmācību organizēšanā. Bibliotēkā ikdienas tiek sniegtas uzziņas un konsultācijas. Apmācībām tiek pievērsta liela vērība, un tiek izmantotas vairākas darba formas un sadarbība ar fakultātes mācībspēkiem. Lietotāju apmācības ir aizsāktas jau 80. gados, kur bija ietverta arī Proquest datubāzes CD-ROM izmantošana.  Plašāka 3. līmeņu darba programma ir izveidota kopš 2000. gada. Bibliotēkas darbinieki ir pārtulkojuši ALA informācijpratības standartus slovēņu valodā, kas ir uzlabojis informācijpratības izpratni. Bibliotēkas darbinieki uzskata, ka apmācībām nepieciešamas vismaz 6 stundu nodarbības.  Bibliotēka izmanto dažādus veidus apmācību organizēšanai – organizē nodarbības bibliotēkā par atsevišķiem tematiem, kursi apmācības notiek reizi nedēļā un uz tām ir iepriekš jāpiesakās. Apmācības dažreiz tiek iekļautas arī studiju kursā, kas veltīts ievadam pētniecībā, bibliotēka uzskata, ka apmācībām jābūt cieši saistītām ar studiju kursiem, lai būtu iespējams apgūtās zināšanas praktiski izmantot. Fakultātes mācībspēki arī uzaicina bibliotekārus organizēt apmācību nodarbības. Mācību gada sākumā bibliotēka nodrošina ievadkursus jaunajiem studentiem, grupās var būt pat aptuveni 500 cilvēku. Fakultātes vadība atbalsta apmācību organizēšanu un aicina studentus to izmantot. Bibliotekāri uzsvēra, ka apmācību sākumā ir svarīgi noskaidrot, kāds ir konkrētās auditorijas zināšanu līmenis un tam pieskaņoties. Tāpēc tiek jau laikus sagatavoti dažādi teorētiskie materiāli un uzdevumi, Lietotāju apmācībai ir izveidots arī e-kurss, mācību materiālu veidošanai tiek izmantotas dažādas multimediju sniegtās iespējas.  Bibliotēka veido visu mācību materiālu e-grāmatu, kurā būtu pieejami visi mācību materiāli un multimediju objekti. Vēl ir ideja sagatavot visai universitātei vienotu apmācību moduli, kuru pēc tam katra bibliotēka varēs adaptēt savām vajadzībām.

Sociālo zinātņu bibliotēkas brīvpieejas krājums



Abi kartīšu katalogi ir atrodami bibliotēkā, taču lietotāji tos neizmanto


"Esmu bibliotēkā! - Klusummīlis-"
Sociālo zinātņu bibliotēkā strādā entuziasti un ar iniciatīvu apveltīti bibliotekāri, kas ātri ģenerē idejas un iegulda daudz pūļu, lai katrs jaunums lietotājiem būtu noderīgs. Šīs bibliotēkas apmeklējums mūsos radīja lielu pacilājumu. 
Tā kā šodien Ļubļanā bija fantastiski saulains un silts laiks, pēc Sociālo zinātņu  bibliotēkas apmeklējuma  mēs izmantojām iespēju un devāmies pastaigā pa galvaspilsētu. Apskatījām vecpilsētu, uzkāpām augstā virsotnē netālu no pilsētas centra,  no kuras pavērās lielisks skats uz kalnu ieskauto pilsētu. Tāpat izstaigājām pilsētas parku un  iemaldījāmies botāniskajā dārzā. 

Kāpjot kalnā, pa ceļam uz Ļubļanas pili



Uz Ļubļanas fona

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru