pirmdiena, 2012. gada 21. maijs

Semināra bibliotēka
Esam atpakaļ  galvaspilsētā pēc brīnišķīgi pavadītas nedēļas nogales, un šajā pirmdienā mēs devāmies uz Slovēnijas seno grāmatu krātuvi – uz Semināra bibliotēku http://www.culture.si/en/Seminary_Library,_Ljubljana un tikāmies ar  Semināra vadītāju Franci Šuštar, kas mums izrādīja bibliotēkas telpu un pastāstīja par tās vēsturi.  Bibliotēka dibināta 1701.gadā, tās dibinātāji bija Academia operosorum, kas bija pirmā publiski pieejamā  zinātniskā bibliotēka Slovēnijā.  Šajā savienībā bija medicīnas, jurisprudences, filozofijas un teoloģijas pārstāvji, kas veidoja bibliotēku pēc arhibīskapa pieprasījuma. Bibliotēkas krājumā ir konstanti 7000  reto grāmatu vienību, kas drukātās dažādās Eiropas daļās no 1486. līdz 1850.gadam. Grāmatas ir latīņu, vācu, franču un itāļu valodās, dažās arī slovēņu valodā.  Vecākā grāmata krājumā ir 13.gs. maza formāta Bībeles izdevums, savukārt vecākā grāmata slovēņu valodā ir Psalmu grāmata (1566.gads). 
Bibliotēka atrodas blakus katedrālei baznīcas īpašuma ēkā, tās griestus rotā 1721.gadā radīta freska, kura saglabājusies neskarta līdz mūsdienām, pateicoties tam, ka šajā ēkas daļā nekad nav bijusi apkures sistēma, arī krāsns un mākslīgais apgaismojums. Tāpēc šajā bibliotēkā no tās pirmsākumiem varēja uzturēties tikai  gada siltajā periodā, kad bija pietiekams dabiskais apgaismojums.  Bibliotēkā ir oriģinālā arhitektūra, tā laika grāmatu plaukti un grāmatu izkārtojums, kas atbilst 1840.gadam un kopš tā laika nav mainīts. 
Bibliotēkas katalogs
Plauktos grāmatas sakārtotas 2 rindās
Izdevumi  uzskaitīti inventāra grāmatā, plauktos tās sakārtotas pa tematiem – filozofija, medicīna, jurisprudence, teoloģija. Katra temata ietvaros tās izvietotas atbilstoši to ienākšanas kārtībai bibliotēkā. Grāmatas sakārtotas  sekojošā secībā: Bībele, Baznīcas tēvi, Baznīcas tiesības, Baznīcas vēsture un citas teoloģiskās grāmatas, kas veido 2/3 no  krājuma. Pēdējā 1/3 satur darbus  civiltiesībās, medicīnā, vēsturē, lingvistikā, filozofijā un literatūrā.  Būtiski, ka 1/3 no visa krājuma ir pieejama Slovēnijas elektroniskajā katalogā.
Mūsdienās bibliotēka pilda pārsvarā muzeja funkcijas, dažreiz to izmanto pētnieki un Teoloģijas Semināra studenti. Bibliotēkā nav pastāvīga darbinieka divu iemeslu dēļ:  nav  cilvēka ar atbilstošām zināšanām reto grāmatu uzturēšanā un saglabāšanā, kā arī  darbinieka algošanai nav pietiekoša finansiālā atbalsta.

Kopā ar  Semināra vadītāju Franci Šuštar

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru