ceturtdiena, 2012. gada 24. maijs


Šodien mēs piedalījāmies Ļubļanas universitātes bibliotēku rīkotajā sanāksmē par institucionālo repozitāriju veidošanu. Vispirms Ļubļanas universitātes Datorikas un informācijas zinātnes fakultātes pārstāvji profesore Mira Trebar un Miha Peternel prezentēja fakultātes repozitāriju EPrints.fri, kas veidots izmantojot programmatūru EPrints. Ļubļanas universitātē ir izveidoti 3 repozitāriji, kas izmanto EPrints - Datorikas un informācijas zinātnes fakultātē, Pedagoģijas un Civilo inženierzinātņu un ģeodēzijas fakultātē. Referenti pastāstīja par EPrints funkcionalitāti, konfigurēšanas iespējām, daudzvalodu funkcionalitāti, savietojamību ar OAI, OpenAIRE, OpenDOAR u.c. Repozitārija izveide fakultātē uzsākta 2002. gadā, 2008. gadā ieviests EPrints3. repozitārijā tiek ievietoti studentu noslēguma darbi, projekti, semināru materiāli un mācību grāmatas. Repozitārijs ir integrēts ar fakultātes informācijas sistēmu FRI, kā arī repozitārijs integrēts ar informācijas sistēmu COBISS un repozitārijā pieejama saite uz COBIB kopkatalogu. Fakultātes pārstāvji uzsvēra, ka darbus repozitārijā ievieto pats autors un viņš atbild arī par autortiesību ievērošanu.
Milan Ojsteršek no Mariboras universitātes pastāstīja par Mariboras universitātes digitālo bibliotēku, tā izveides juridiskajiem pamatiem, mērķiem – visu Mariboras universitātes publikāciju iekļaušanu, bibliotēkas retumu digitalizāciju un ievietošanu repozitārijā. Repozitārijs nav brīvpieejas, bet zinātnieki var ievietot savu publikāciju pilnos tekstus, lai nodrošinātu to saglabāšanu, arī studentu darbu elektroniskās versijas tiek ievadītas digitālajā repozitārijā. Prezentācijā vēl tika pastāstīts par dokumentu ievietošanu, meklēšanas iespējām, integrāciju ar COBISS un SICRIS sistēmām (no COBISS sistēmas dati tiek pārsūtīti uz repozitāriju ar protokola Z39.50 palīdzību), plaģiātisma atklāšanas iespējām.
Trešā prezentācija bija Slovēnijas digitālās bibliotēkas veidotāju Zoran Krstulovič un Matjaž Kragejl prezentācija, tajā iekļautajiem materiāliem, autortiesībām, datu formātiem, piedalīšanos Eiropas digitālajā bibliotēkā Europeana un savietojamību ar COBISS un SICRIS sistēmām.
Nobeigumā prezentāciju sniedza Claire Buddy  - pārstāve no Open Access datubāzes un izdevēja BioMed Central, kas pastāstīja par piedāvājumu Open repository – institucionālo repozitāriju veidošanas programmu, kas balstīta uz DSpace programmatūru. BioMed Central piedāvā piekļuvi aptuveni 2000 brīvpieejas e-žurnālu, 95 000 rakstu brīvpieejā, tajā ir 309 dalīborganizācijas no 39 valstīm. Vispirms prezentācijā tika uzsvērti Open Access pozitīvie aspekti zinātniekiem, bibliotekāriem un zinātniskajām organizācijām. BioMed Central piedāvā ne tikai programmatūru, bet arī atbalstu repozitārija izveidē un uzturēšanā. Pasākuma noslēgumā notika bibliotekāru un augstskolu pārstāvju diskusija par dažādiem repozitāriju izveides jautājumiem. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru